Coaching of therapie met behulp van paarden

Slide background

Coaching of therapie met behulp van paarden

Paarden leven al 65 miljoen jaar in kuddes en houden zich daarin staande dankzij steun van elkaar, dankzij helderheid over ieders plek en goede samenwerking. Paarden zijn geheel zonder oordeel. Zij leven volledig in het nu, reageren direct op wat zich aandient. Dit is voor hen lijfsbehoud. Bij mensen is deze instinctieve wijsheid vaak ondergesneeuwd door alle gedachtes die we hebben over hoe we iets ‘goed’ moeten doen. Dat maakt dat het voor ons verhelderend kan zijn om als het ware aan te sluiten bij de kudde van het paard. Het paard geeft, zodra je bij hem in een ruimte gaat staan, feedback op hoe hij jou ziet in ‘zijn kudde’, door zijn gedrag. Hier kun je mee ‘spelen’. Als jij je anders gedraagt, krijg je meteen een andere reactie van het paard. Dit principe gebruiken we als we een paard als co-coach te hulp roepen.

Een paar voorbeelden:

  • Voor mensen (van alle leeftijden) die wat onzeker zijn is het een speelse manier om te ervaren hoe een paard meteen anders reageert als jij in je houding ‘doet alsof’ je zeker bent.
  • Voor mensen die angst hebben voor paarden of andere dieren kan het een manier zijn om binnen hun eigen grenzen te verkennen wat er gebeurt als zij contact maken met het dier.
  • Voor mensen die voor een belangrijke keuze in hun leven staan is het soms wonderlijk simpel om de verschillende afwegingen letterlijk neer te zetten in de ruimte met het paard en hun eigen reactie en die van het paard te observeren.
  • Voor gezinnen, relaties of teams kan het erg veel informatie geven om eens te voelen hoe het is om als groepje in contact met een paard te treden.
  • En steeds blijft het ‘veilig’, omdat het paard zonder oordeel is en je met de informatie die je krijgt kunt doen wat je wilt.
  • Er wordt gewerkt naast het paard, niet op het paard.

Als u het eens wilt ervaren kunt u zich aanmelden voor een introductiesessie en als u vragen heeft kunt u die via het contactformulier stellen.

Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag over therapie, coaching of gezonde balans?

Stel een vraag

Aanmelden?

Als u zich wilt aanmelden voor een coaching, training of workshop klik dan op onderstaande knop.

Aanmelden