Publicaties

Sjors de giraffe

Auteurs: Neelke Ebben & Henriette Deckers
Illustraties: Merel Dalstra


Over het boek
Sjors is een giraffe die het leven ingewikkeld vindt. In het boek ontmoet je Sjors, een giraffe die zich vaak alleen voelt. Hij trekt de wereld in en ontmoet mensen en dieren waardoor hij ontdekt hoe fijn het leven kan zijn. Een boek over vriendschap, uit je schulp komen, vertrouwen op anderen en jezelf, mindset en filosofie. Het boek is geschreven voor kinderen en volwassenen van 9 tot 117 jaar en in het bijzonder voor iedereen die iets naars of traumatisch heeft meegemaakt.


Sjors is ontstaan in 2019, toen Neelke, na een intensief traumatraject bij Henriëtte, het eerste verhaal schreef. Vervolgens is door Neelke en Henriëtte het complete verhaal van Sjors samen geschreven. In 2021 is Merel (destijds 13 jaar) gevraagd om tekeningen bij het verhaal te maken. Voor haar was dit een welkome afleiding in de corona lockdown. Het maken van Sjors tekeningen hielp haar door deze moeilijke tijd. Toen zij de auteurs de allereerste tekening van Sjors liet zien, was Sjors echt geboren.

Over de auteurs en de illustrator
Neelke Ebben (1979) werkt als leerkracht en jeugdhulpverlener met kinderen en jongeren. Het meest houdt ze van anders. Kinderen die van haar iets anders nodig hebben. Zelf is ze ook een beetje anders. De inspiratie voor het verhaal van Sjors haalde ze uit haar eigen leven én die van de kinderen die ze heeft begeleid. Naast Sjors de Giraffe schrijft Neelke ook voor stichting Nivos.

Henriette Deckers-Posthumus Meyjes (1960) is werkzaam als GZ-psycholoog in haar eigen praktijk. Na een studie orthopedagogiek en een aantal postdoctorale psychotherapie-opleidingen, werkt zij sinds 1985 in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), als therapeut voor kinderen en volwassenen. De laatste jaren richt zij zich hiernaast op schrijven. Zij schrijft therapeutische verhalen voor haar cliënten, is bezig met een jeugdroman en schrijft vakliteratuur op haar deskundigheidsgebieden. 

Merel Dalstra (2008) woont samen met haar ouders en broertje in Tuk. Ze zit nu in 5 HAVO en wil de opleiding toegepaste psychologie gaan volgen. Ze is graag op het creatieve vlak bezig. Daarnaast speelt ze piano en luistert ze veel naar muziek. In haar vrije tijd spreekt ze af met vriendinnen en werkt ze graag.
Vanaf december 2024 ligt het boek ‘Sjors de giraffe’


Behandeling bij stress en burn-out

Een breed inzetbare aanpak

Coaches, psychologen en praktijkondersteuners worden overspoeld met hulpvragen die voortkomen uit chronische stress en burn-out. Het behandelen van mensen met zulke klachten vergt niet alleen specifieke kennis en ervaring, maar ook een heldere behandelroute. Dit boek biedt de behandelaar alle handvatten die hierbij nodig zijn.

De klachten uiten zich niet alleen psychisch, maar vooral ook lichamelijk. Daarom richt de in dit boek beschreven behandeling zich allereerst op het fysieke herstel. Anita Roelands en Henriëtte Deckers leggen duidelijk uit hoe een gezond stresssysteem overbelast kan raken, waarom dat tot burn-out kan leiden en hoe je dit blijvend kunt voorkomen. Daarnaast is een belangrijke sleutel duurzame en zorgvuldige reïntegratie, thuis en op het werk. De focus hierbij is steeds: nooit meer burn-out.

Door het accent op het fysieke aspect van herstel is de behandeling uitstekend aanvullend in te zetten bij andere ziektebeelden waarbij stress en uitputting een rol spelen. Bijvoorbeeld bij het post-Covid-syndroom, bij vermoeidheid ten gevolge van chemotherapie, bij revalidatie na een operatie en bij ziekten ten gevolge van verstoringen in het immuunsysteem.

Dankzij de concrete opzet en de vele inzichtelijke praktijkvoorbeelden biedt deze uitgave een handige leidraad voor (aanstaande) hulpverleners zoals psychologen, coaches, (fysio)therapeuten, acupuncturisten, huisartsen en POH-GGZ. Het is eveneens een nuttig naslagwerk voor bedrijfs- en verzekeringsartsen en HR-managers.

Anita Roelands (arbeids- en organisatiepsycholoog) en Henriëtte Deckers (gz-psycholoog) behandelen beiden al jaren mensen met stressgerelateerde klachten en burn-out.


In gesprek met het Kaasmonster

Voice Dialogue in de ggz


Hoe kunnen we de menselijke maat weer terugbrengen in de behandelkamer? De Voice Dialogue methode, ontwikkeld door psychologen echtpaar Dr. Hal & Dr. Sidra Stone leent zich hier perfect voor. Uitgangspunt is dat ieder mens meerdere en vaak tegengestelde kanten of subpersonen in zichzelf heeft. Die kunnen conflicten en stress veroorzaken, maar je kunt er ook mee leren ‘dansen’. Hiervoor is bewustzijnsgroei nodig, de ontwikkeling van een Bewust Ego om onderliggende kwetsbaarheden te leren beschermen, verzorgen of dragen.

Of het nu gaat om burn-out, verslaving, stemmen horen, SOLK, angst, depressie, trauma, slaapstoornissen of rouw, Voice Dialogue biedt hier handvatten voor. Het boek behandelt per thema zeer levendig beschreven, leerzame en inspirerende praktijkvoorbeelden –zoals die van het kaasmonster. Het biedt de lezer inzicht en schetst de grenzeloze mogelijkheden én effectiviteit in deze counselings- en therapiemethode. Ook geeft het de inspiratie zelf met deze elegante methode aan de slag te gaan.

In gesprek met het Kaasmonster is bedoeld voor psychiaters, psychologen, therapeuten, maar ook ervaringsdeskundigen, therapeutisch werkende coaches en alle andere vaardige begeleiders, die graag hun arsenaal aan therapeutische vaardigheden willen uitbreiden.

Het boek is geschreven door Robert Stamboliev (psycholoog en grondlegger van Voice Dialogue in Europa), Anita Roelands (Registerpsycholoog NIP Arbeid & Organisatie en burn-outspecialist), Gert Haringsma (GZ psycholoog NIP/LVVP) en Henriette Deckers (GZ psycholoog, Eerstelijnspsycholoog NIP).


Het Volkje van Rijnauwen

Een verhaal voor mensen van alle leeftijden over een kaboutervolkje dat leeft in Rijnauwen, vlakbij Utrecht.


De kabouters maken heel wat mee in de korte periode in de lente die in dit boek beschreven wordt. Zij ploeteren zich dapper door het leven, kwetsbaar als ze zijn.
Een boek vol humor waarin herkenbare levensthema’s worden behandeld.
Van het boek is een hoorspel gemaakt voor iedereen die de kabouters graag wil horen praten en zingen met elkaar.

Het boek is in eigen beheer uitgegeven en te bestellen door een e-mail te sturen.